Uniunea Europeană a început vaccinarea împotriva COVID-19: Franța și Germania: vaccinul va fi sigur, accesibil și gratuit

 

În perioada 27-29 decembrie, țările UE încep campaniile naționale de vaccinare împotriva COVID-19 cu vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech. Creșterea rapidă a numărului de cazuri de COVID-19 a determinat la nivelul statelor membre necesitatea de a adopta fără întârziere un program național de vaccinare, este și cazul Franței și al Germaniei. Fiecare program stabilește categoriile de persoane ce beneficiază de vaccin cu prioritate, etapele și condițiile vaccinării. Strategiile naționale de vaccinare împotriva COVID-19 ale Franței și Germaniei acordă prioritate persoanelor vulnerabile, și anume vârstnicilor și rezidenților din azilurile de bătrâni, urmați de personalul de îngrijire și cadrele medicale.

Programulnațional de vaccinare din Franța a fost făcut public de către Ministerul Sănătății și are la bază trei obiective majore: să reducă rata de mortalitate și numărul de îmbolnăviri severe, să protejeze personalul medical și sistemul de sănătate, să asigure siguranța vaccinului și a vaccinării. Strategia de vaccinare a fost aprobată de Înalta Autoritate de Sănătate din Franța (HAS) și va fi implementată de către „Consiliul de orientare a strategiei de vaccinare” – o entitate nouă care reunește cercetători, cadre medicale și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți [2].

Planul național de vaccinare din Franța menționează că vaccinarea va fi  ne-obligatorie, gratuită și se va realiza în condiții de siguranță maximă. Campania de vaccinare va reuni trei faze principale în mai multe etape:

  • În prima etapă (Faza 1),  prevăzută pentru lunile ianuarie și februarie, vor beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 vârstnicii, rezidenții azilurilor de bătrâni și personalul care lucrează în aceste aziluri, în total, aproape un milion de oameni.
  • Cea de-a doua etapă, preconizată pentru lunile februarie și martie, va cuprinde Fazele 2 și 3 și va include circa 14 milioane de persoane. În faza a 2-a vor beneficia de vaccin persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu afecțiuni și personalul medical, iar în faza a 3-a – alte categorii de persoane cu un risc ridicat de infectare.
  •  În ultima etapă, în primăvara anului 2021, Fazele 4 și 5 vor permite accesul la vaccinare al întregii populații cu vârsta de peste 18 ani.

Similar strategiei de vaccinare a Franței, programul de vaccinare prezentat de Ministerul Federal al Sănătății din Germania are drept scop principal protejarea categoriilor vulnerabile ale populației: persoanele de peste 80 de ani, rezidenții și personalul azilurilor de bătrâni. Strategia de vaccinare a fost elaborată în baza recomandărilor „Comisiei permanente pentru vaccinare” din Germania (STIKO). Guvernul va asigura costul vaccinării, stocarea și transportul vaccinului către landurile federale. Vaccinarea va fi realizată în 440 de centre de vaccinare sau de către echipele mobile, în azilurile de bătrâni. Planul guvernului federal a stabilit grupele din cadrul populației care vor beneficia de vaccin cu prioritate, în câteva etape:

  • În Grupa 1 (categoria cu prioritate ridicată) se regăsesc persoanele cu vârsta de peste 80 de ani, personalul din azilurile de bătrâni, cadrele medicale cu risc ridicat de infectare sau cadrele medicale care tratează pacienții cu forme grave de COVID-19.
  • Ulterior, în Grupa a 2-a se vor încadra persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, persoanele cu afecțiuni care prezintă un risc ridicat de a dezvolta forme grave de COVID-19, cadrele medicale și personalul care asigură servicii esențiale în domeniul medical.
  • Grupa a 3-a va include persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și cele cu afecțiuni (spre exemplu, persoanele care suferă de diabet zaharat, cancer, astm, HIV, boli cardiovasculare etc.), cadrele medicale, lucrătorii care asigură servicii esențiale: ofițerii de poliție, pompierii, angajați ai guvernului, cadrele didactice, angajații din grădinițe.

Ministrul Sănătății din Germania, Jens Spahn, a făcut apel la solidaritate din partea cetățenilor care vor accesa vaccinul împotriva COVID-19 peste câteva luni, după vaccinarea persoanelor aflate în categoriile cu risc crescut în cazul infectării cu COVID-19. În Franța și Germania, primele tranșe ale vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech vor fi destinate rezidenților și personalului din unitățile de asistență pentru persoane vârstnice. Cele două țări au tratat cu prioritate ocrotirea persoanelor în vârstă, în special, a persoanelor rezidente în azilurile de bătrâni și a persoanelor care pot dezvolta forme severe de COVID-19.

În primele faze ale vaccinării împotriva COVID-19 în UE, țările membre vor beneficia de vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Până în acest moment, Comisia Europeană  a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare. Conform Strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, Uniunea Europeană și-a asumat un rol important în ceea ce privește garantarea accesului universal la testele, tratamentele și vaccinurile împotriva COVID-19. Obiectivele asumate de Uniunea Europeană sunt legate de asigurarea calității, siguranței și eficacității vaccinurilor și asigurarea accesului echitabil și în timp util la vaccinuri pentru cetățenii UE.

Surse suplimentare de informare:

https://www.rfi.ro/special-paris-128140-strategia-de-vaccinare-franta-vaccin-gratuit-pentru-toti-si-prioritate-pentru

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/Impfstoff/German_National_COVID-19_Vaccination_Strategy_long_eng_061120.pdf

https://www.bundesregierung.de/breg-en/issues/vaccination-rules-1830284

https://www.dw.com/en/coronavirus-what-is-germanys-robert-koch-institute/a-53416437

https://www.dw.com/en/covid-german-regulations-on-who-gets-vaccine-first/a-55987647

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_2200

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_1103