Top 10 cele mai frecvente întrebări

 

Cum mă pregătesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19?

Odată ce aveți programarea, asigurați-vă că urmați toate instrucțiunile.  Puteți completa în avans unele documente, cum ar fi de exemplu chestionarul de triaj. Noi am venit în sprijinul dumneavoastră și am postat acest document pe platforma campaniei de vaccinare, care poate fi accesat aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/.

Trebuie să port mască atunci când merg să mă vaccinez?

Da.  Imunizarea organismului împotriva virusului nu este imediată. Centrele de vaccinare vă vor solicita purtarea măștii de protecție și respectarea celorlalte măsuri de igienă sanitară. Păstrați distanța fizică față de ceilalți – de 1,5- 2 metri.

Voi simți ceva după administrarea primei doze de vaccin?

Veți simți înțepătura în sine, la fel cum ați simți la orice injecție. Ați putea avea un pic de durere în locul în care sunteți injectat.

Deși în majoritatea cazurilor nu se înregistrează reacții adverse, unele persoane pot dezvolta durere, roșeață și umflătură la locul injectării. Altele, ar putea avea simptome generale manifestate prin cefalee (durere de cap), febră, oboseală și dureri musculare. Nu intrați în panică. Acestea vor dispărea după câteva ore sau după o scurtă perioadă de timp. Pentru ameliorarea stării generale, puteți utiliza medicamente antitermice obișnuite, insa nu este recomandata administrarea de medicamente profilactic. Păstrați legătura cu medicul de familie pentru a primi toate informațiile de care aveți nevoie.

Majoritatea persoanelor cu aceste simptome pot merge la muncă, fără ca programul zilnic să fie afectat în vreun fel.

Este normal să am reacții adverse?

Puteți dezvolta unele reacții adverse.

In ceea ce priveste vaccinurile COVID-19 Moderna si Comirnaty ( dezvoltat de BioNTech/Pfizer), a fost observat in studiile clinice ca frecventa reactiilor adverse este putin mai mare la rapel fata de prima doza.

In ceea ce proveste vaccinul Vaxzevria ( dezvoltat de Oxford/AstraZeneca) frecventa reactiilor adverse a fost observata ca fiind mai mare la prima doza comparativ cu rapelul.

Reactiile adverse sunt de scurta durata si tranzitorii . Pot fi administrare analgezice/ antitermice daca este cazul, dar nu se recomanda administarrea profilactica.

Oamenii reacționează diferit la vaccinuri. Unii au reacții adverse minime sau deloc, dar asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu ei. Vaccinul funcționează, doar corpul reacționează într-un mod diferit.

De ce trebuie să aștept 15 minute după ce am primit vaccinul?

Timpul de așteptare este necesar pentru monitorizarea stării de sănătate a persoanei vaccinate. Această recomandare este valabilă pentru orice tip de vaccin pe care îl faceți, cum ar fi de exemplu vaccinul pentru prevenirea gripei sezoniere.

După vaccinare, trebuie să așteptați 15 minute. Eventualele reacții imediate pot fi tratate cu ușurință de către personalul medical aflat la centrul de vaccinare.

Pentru siguranță, persoanele cu reacții alergice în istoricul medical vor fi monitorizate timp de 30 de minute.

Pot face doar prima doză de vaccin?

Nu. Vaccinurile Comirnaty ( dezvoltat de BioNTech/Pfizer), COVID-19 Moderna și Vaxzevria dezvoltat de Oxford/AstraZeneca sunt studiate ca vaccinuri cu două doze. Prima doză oferă un anumit grad de protecție, dar beneficiile maximale se obțin după administrarea celei de a doua doze.

Nu a fost studiat efectul unei singure doze pe un timp mai indelungat decat intervalul dintr doze autorizat, deci nu se cunoaste gradul de protectie pe care l-ar putea oferi o singura doza.

Vaccinul COVID-19 Janssen este singurul studiat si autorizat cu regim de administrare de 1 doza.

A doua doză de vaccin se poate administra oricând?

A doua doză trebuie administrată conform RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului), în perioada aprobată: la 21 de zile după prima doză de Pfizer, la 28 de zile după prima doză pentru Moderna, respectiv la 4-12 săptămâni după prima doză pentru AstraZeneca.

Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

Cât durează până obțin răspunsul imun optim după ce am primit a doua doză?

Este nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a dezvolta un răspuns imun optim după a doua doză.

Trebuie totuși să fiți precauți și să continuați respectarea măsurilor de prevenție și după acest interval de timp.

Pot să stau cu familia și prietenii după ce am primit a doua doză?

Faptul că ați primit a doua doză de vaccin înseamnă că sunteți mai protejat împotriva acestui virus. Vă puteți vizita prietenii ori familia, însă vă recomandăm să respectați regulile de protecție, atât timp cât autoritățile mențin aceste măsuri de siguranță. Este important să le oferim protecție celor care încă nu au fost vaccinați sau care fac parte din categoriile vulnerabile.

Grupul de comunicare al CNCAV