Informatii preliminare despre efectul vaccinarii asupra limitarii efectelor pandemiei
Limitarea efectelor pandemiei poate fi privită din mai multe puncte de vedere.
Urgența majoră ce a motivat eforturile de dezvoltare cât mai rapidă a unor vaccinuri sigure si eficiente pentru o boala pentru care nu exista un tratament a fost reducerea presiunii pe sistemele sanitare si limitarea pierderii de vieți omenești. Din acest motiv, ținta principala a studiilor clinice a fost stabilirea eficacității în preventia COVID-19 simptomatic, adică a scăderii riscului de infecție simptomatică cu virusul SARS-CoV-2 in rândul voluntarilor vaccinati comparativ cu grupul placebo (nevaccinati). Exista însă și alte efecte importante ale vaccinării care corelate între ele pot influența semnificativ evoluția pandemiei, cum ar fi protecția fata de infectiile asimptomatice, reducerea transmiterii virusului si durata protectiei. Acestea sunt mai dificil de urmărit și de stabilit într-un timp scurt în studiile clinice, însă, o data cu autorizarea vaccinurilor și inițierea campaniilor de vaccinare în masă astfel de informații importante pot fi colectate.
Un studiu condus de CDC SUA (Centru de Control al Bolilor din SUA), care a urmărit evoluția post-vaccinare a personalului medical și a altor lucrători esențiali cu grad de expunere mare, între Decembrie 2020 – Martie 2021, arată eficienta ridicată a vaccinurilor bazate pe tehnologia ARN-mesager dezvoltate de companiile Moderna si BioNTech / Pfizer (eficienta de 80% la 2 saptamani de la doza 1 si peste 90% la 2 saptamani de la doza de rapel)
Cel mai important de menționat este ca eficienta in acest caz se referă atât la infectiile simptomatice cât si la cele asimptomatice. Voluntarii incluși în studiu au fost testați RT-PCR săptămânal. Aceste date sunt promițătoare pentru ca reducerea cazurilor, inclusiv a celor asimptomatice, are un impact major asupra reducerii transmiterii bolii.
Această constatare vine in completarea studiilor observaționale derulate in UK unde se estimează eficienta in jur de 70 % in prevenirea infectiei (inclusiv asimptomatice) după prima doză si in Israel unde se estimează eficienta de aprox 75-85% la 15-28 de zile după doză 1.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00448-7/fulltext
https://www.cdc.gov/media/releases/2021/p0329-COVID-19-Vaccines.html
Deși reducerea cazurilor de infecție asimptomatică poate prezice destul de bine si limitarea transmiterii, dovezi directe ale impactului vaccinării asupra riscului de transmitere sunt dificil de colectat, motiv pentru care sunt puține studii disponibile cu astfel de informații in momentul de fata.
Un studiu amplu derulat în Scoția a urmărit riscul de imbolnavire al indivizilor care locuiesc in aceeasi casa cu personal medical vaccinat. Concluziile acestui studiu, analizat si de către ECDC (Centrul de Control al Bolilor din Europa) arată ca persoanele ce locuiesc cu personal medical vaccinat au o rata cu 30% mai mica a imbolnavirii în comparație cu cea observată in populatia generala. Tinand cont de faptul ca că persoanele care locuiesc cu personal medical expus la virusul SARS-CoV-2 au un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta o forma simptomatică a infecției ce necesită spitalizare si ca aceste persoane se pot infecta si din alte surse decat domiciliul, se poate estima ca limitarea transmiterii este si mai mare (undeva peste 60%).
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.11.21253275v1.full-text
Autoritatea de Sănătate Publică a Marii Britanii, a prezentat datele colectate dintr-un studiu condus de ei, in care au urmărit evoluția persoanelor care locuiesc in aceeași casa cu o persoana vaccinata care s-a infectat totuși cu virusul SARS-CoV-2. Acest studiu demonstrează ca probabilitatea transmiterii virusului de la persoana care devine infectata la minim 3 săptămâni după doza 1 de vaccin la persoanele cu care locuiește este redusa cu pana la 49%. Majoritatea persoanelor infectate după doza 1 au avut vârsta de pana la 70 de ani, iar procentul de pană la 49% a fost calculat comparând contracții direcți care locuiesc împreuna cu persoane nevaccinate infectate si contacții direcți care locuiesc împreună cu persoane vaccinate cu doza 1 infectate.
Un studiu publicat În 23.06.2021 în The New England Journal of Medicine aduce date suplimentare care demonstrează limitarea transmiterii virusului de către persoanele vaccinate.
HOSTED ( Household Transmission Evaluation Dataset) conține datele despre toate cazurile de COVID-19 confirmate în laborator din UK cărora pentru care era disponibila și adresa de reședință (aproape 1 milion de cazuri incluse). S-a ținut cont de momentul dezvoltarii infectiei secundare de la diagnosticul cazului index ( 2 – 14 zile de la diagnosticul cazului index) și de momentul vaccinarii cazului index ( 21 de zile / mai mult de la infectia diagnosticata).
Concluzia analizei este ca vaccinarea cu doar a redus de aproape 2 ori riscul de transmitere (probabilitatea de transmitere a fost cu 40-50% mai mica în locuințele pacienților infectați la minim 21 de zile de la prima doza). În plus, 93% din persoanele din studiu nu primiseră încă decât prima doza de vaccin în momentul analizei. Este de așteptat ca eficiența să fie și mai mare după doza de rapel.
Datele au fost acumulate în perioada 04.01.2021 – 28.02.2021 în care în UK au fost administrate vaccinurile Comirnaty ( BioNTech/ Pfizer) și Vaxzevria ( Oxford/ AstraZeneca) iar tulpina dominanta era alfa (B.1.1.7 identificata initial în Marea Britanie). Tulpina delta (B.1.617.2, identificata initial în India) pare a fi mai transmisibila, prin urmare este importanta vaccinarea cu schema completă.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2107717
Aceste studii sunt foarte încurajatoare si ajută să înțelegem mai bine beneficiile vaccinării atât pentru individul vaccinat cat și pentru persoanele din jurul lor.