În scopul susținerii campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, experți din diverse arii ale sănătății publice au identificat aspectele ce pot împiedica desfășurarea cu succes a acesteia, de la problemele logistice până la actul imunizării în sine și acceptarea vaccinurilor de către populație. Având în vedere aceste potențiale impedimente, în cadrul lucrării, publicată într-o revistă științifică internațională, autorii au propus o serie de recomandări.
Astfel, în viziunea specialiștilor, printre măsurile care trebuie adoptate se numără următoarele:
• Testarea COVID-19 trebuie să continue, iar capacitatea națională de testare trebuie mărită pentru a se obține date exacte care să stea la baza strategiei de implementare a vaccinului. În prezent, strategia de testare a României oferă o perspectivă limitată asupra numărului de infecții zilnice. Pe lângă studii transversale privind seroprevalența, o mai bună înțelegere a ratei de incidență va inspira strategiile care ar putea fi adaptate la anumite regiuni ale țării.
• Logistica transportului și a stocării trebuie gestionată printr-o abordare centralizată, iar orice impedimente ale infrastructurii actuale de distribuție trebuie identificate și combătute. Majoritatea provocărilor de acest tip ar putea fi depășite cu succes prin implicarea personalului militar în acest proces.
• Infrastructura actuală și rețeaua de informare privind imunizările trebuie dezvoltate pentru a îndeplini cerințele implementării vaccinurilor împotriva COVID-19. Unele dintre resursele disponibile în prezent au potențialul de a fi adaptate cerințelor viitoare, fezabilitatea unor astfel de acțiuni necesitând o evaluare atentă.
• Locurile și entitățile implicate în imunizare trebuie să fie clar definite. În plus, publicul român trebuie să fie informat cu privire la responsabilitățile fiecărei părți implicate pe parcursul procesului de implementare a vaccinurilor.
• Stabilirea beneficiarilor prioritari trebuie făcută în mod corespunzător, iar aceste decizii trebuie explicate în detaliu pentru a evita apariția tulburărilor sociale în România.
• Alături de comunicarea eficientă, transparența procesului decizional și a punerii sale în aplicare va fi esențială pentru ca o strategie națională privind vaccinarea să aibă succes și pentru ca populația să accepte imunizările.
• Mecanismele de raportare a potențialelor efecte secundare sau a altor aspecte legate de imunizare trebuie definite cu atenție și comunicate într-un mod clar și transparent.
Autorul coordonator, Ștefan Dascălu, a declarat: „Seria de recomandări din articolul nostru este un punct de plecare important pentru ridicarea nivelului pregătirii autorităților în vederea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Trebuie precizat că această campanie este probabil cea mai amplă acțiune coordonată de sănătate publică din istoria României. Multiplele provocări ce vor fi întâmpinate trebuie să fie bine evaluate și comunicate publicului larg.”
Autorii acestui articol sunt implicați activ în eforturile de sănătate publică din România: Ștefan Dascălu, Oana Geambașu, Ovidiu Covaciu, prof. dr. Răzvan Mircea Cherecheș, dr. Gabriel Diaconu, dr. Gindrovel Dumitra, prof. dr. Emilian Damian Popovici. Totodată, acestora li se alătură și coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Articolul publicat poate fi citit AICI, iar traducerea în lb. română este disponibilă AICI.