PRECIZARE INSP

 

Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public referitoare la cele 89 de persoane decedate în urma infecției cu virusul SARS CoV-2 și care au fost vaccinate, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări.

În perioada 27.12.2020-14.03.2021, la INSP au fost raportate RAPI și investigate, 5 decese suspecte post vaccinare, fără o legătură de cauzalitate cu vaccinarea.

În intervalul 1.01-14.03.2021, la nivel național au fost înregistrate 89 de decese în rândul persoanelor confirmate cu virusul SARS CoV-2 și care au fost vaccinate. Totodată, în același interval de timp, în 12 dintre situații, persoanele au primit atât prima doză, cât și a doua doză de vaccin.

Pentru prezentarea corectă a contextului în care aceste date au fost preluate în spațiul public, facem precizarea că dintre cele 89 de decese comunicate, 77 de persoane au decedat, în medie la 23 de zile după prima doză. De asemenea, 76 de persoane dintre acestea au fost confirmate cu COVID-19, în medie, la 12 zile după administrarea primei doze, iar o persoană a efectuat prima doză de vaccin la 14 zile după confirmarea infecției.

Menționăm că 12 persoane vaccinate cu a doua doză au decedat, în medie, la 14 zile după administrarea rapelului, iar diagnosticul de COVID a fost stabilit, în medie, la 10 zile după a doua doză.

Media de vârstă a  persoanelor decedate este de 72 de ani, toate având în istoricul medical comorbidități.

Analiza datelor arată că nu există nicio legătură directă între vaccinare și deces. Având în vedere timpul scurs de la data vaccinării la data confirmării cu infecție SARS CoV-2, vaccinarea acestor persoane nu a asigurat protecția optimă în fața infecției.