Intensificarea activităților de informare și vaccinare în comunitățile rurale cu ajutorul caravanelor

 

Astăzi, 27 ianuarie a.c., peste 80 de experți români în sănătate publică și medici de familie din toate județele, implicați în derularea campaniei de vaccinare din țară, au participat la atelierul online destinat consolidării proceselor de operaționalizare a caravanelor de informare și vaccinare împotriva COVID-19 în zonele rurale.

Evenimentul a fost organizat de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Conform datelor existente la data de 26 ianuarie, 7.958.915 persoane din România s-au vaccinat cu schemă completă, ceea ce reprezintă 47,09% din totalul populației eligibile cu vârsta peste 12 ani. Cu toate acestea, o mare parte a populației rămâne nevaccinată și astfel neprotejată împotriva posibilelor rezultate severe ale bolii COVID-19, populație aflată în special în zonele rurale.

„Acest demers se înscrie în seria acțiunilor de informare privind beneficiile și importanța vaccinării, prin mesaje adaptate fiecărei comunități, care să integreze și să țină cont de principalele bariere la vaccinare pe care oamenii încă le au. Ne dorim, în felul acesta, promovarea campaniei de vaccinare în beneficiul sănătății publice, prin implicarea activă a tuturor „actorilor” relevanți de la nivelul comunității, care pot schimba percepția oamenilor asupra vaccinării. Pentru acest lucru, este determinant să știm pe cine ne putem baza la nivel local, cum putem valorifica la maximum informațiile științifice și, nu în ultimul rând, este esențial să cunoaștem bine comunitatea căreia ne adresăm, cu toate particularitățile ei culturale, religioase și demografice”, a declarat Col. Dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Creșterea ratei de vaccinare este crucială pentru protejarea la nivel individual și de comunitate față de consecințele severe ale COVID-19. Cu toate acestea, o campanie de vaccinare de succes necesită o înțelegere și un răspuns adecvat referitor la convingerile, preocupările și așteptările populației. Ne bucurăm să lucrăm cu autoritățile sanitare din România pentru abordarea barierelor de vaccinare din comunitățile cu rată de imunizare sub-optimală, într-un efort comun de accelerare a campaniei de vaccinare și protejare a populației”, a declarat Dr. Andrea Ammon, Director ECDC.

Pe lângă multe alte inițiative de comunicare, CNCAV își propune să consolideze raza de acoperire a programului național de vaccinare împotriva COVID-19 în rândul populației rurale, prin intensificarea informării și a organizării caravanelor de vaccinare.

Caravanele vor fi operaționalizate pentru conectarea cu grupurile țintă, ascultarea și intermedierea comunicării cu liderii locali de opinie, pentru a oferi comunităților informații adaptate, ușor de înțeles și corecte din punct de vedere științific privind vaccinarea împotriva COVID-19. De asemenea, caravanele vor aduce echipele de vaccinatori mai aproape de comunități, iar acestea vor acoperi cererile venite din partea cetățenilor care aleg vaccinarea în beneficiul individual și colectiv.

Scopul atelierului de lucru este de a se asigura accesul facil la vaccinare pentru populația comunității, de a înțelege și de a promova comportamente pentru încurajarea acceptării și adoptării vaccinării împotriva COVID-19 în rândul populației vizate.

Evenimentul organizat de ECDC în parteneriat cu CNCAV, MS și INSP a avut ca scop buna implementare la nivelul autorităților locale a instrumentelor de sănătate publică cu abordările și metodele de planificare necesare pentru lansarea eficientă a caravanelor rurale. De asemenea, atelierul a prezentat participanților noi soluții de îmbunătățire a înțelegerii preocupărilor, întrebărilor și convingerilor comunităților cu privire la vaccinare, care ar putea avea un impact asupra motivației populației de a se vaccina.

În mod similar, experții în schimbarea comportamentului de la ECDC au oferit informații despre modul în care personalul din domeniul sănătății publice poate identifica și colabora mai bine cu liderii de opinie locali, pentru a promova acceptarea vaccinurilor împotriva COVID-19.

În plus, s-au elaborat și dezbătut planuri de acțiune pe tot parcursul sesiunilor practice alocate. Aceste documente au urmărit și includerea unor aspecte cu caracter de detaliu, cum ar fi resursele necesare bunei desfășurări a activităților, situațiile și provocările care pot apărea pe parcursul evenimentelor organizate.

Consultați AICI comunicatul oficial!

Reamintim că:

Vaccinarea rămâne o componentă cheie a unei abordări multifațetate, soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Comisia Europeană, după evaluarea realizată de EMA, organizația responsabilă pentru evaluarea științifică, supervizarea și monitorizarea siguranței medicamentelor în UE.

Grupul de comunicare al CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

ECDC

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) este o agenție a Uniunii Europene (UE) cu rolul de a identifica, evalua și comunica amenințări la adresa sănătății umane reprezentate de bolile infecțioase. ECDC sprijină activitatea autorităților publice sanitare din statele UE și din Spațiul Economic European.