Doza de rapel – booster

Doza de rapel (booster) crește semnificativ nivelul de protecție împotriva tuturor variantelor SARS CoV 2, inclusiv împotriva variantei Omicron.

Vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor de rapel (booster) persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar.

În România, pentru doza de rapel (booster), sunt autorizate vaccinurile Comirnaty – Pfizer BioNTech, Spikevax – Moderna și Janssen – Johnson&Johnson.

Recomandarea CNCAV este pentru efectuarea unui vaccin pe bază de ARN mesager (Comirnaty sau Spikevax), dar se poate administra, la cerere, vaccinul Janssen doar pentru persoanele care au efectuat același vaccin în schema de vaccinare primară.

Condiții:

Începând cu data de 17.01.2022, doza de rapel a vaccinului COVID-19 are recomandare fermă de a se efectua doar cu produse pe bază de ARN mesager (Comirnaty/Pfizer BioNTech, Spikevax/Moderna) tuturor persoanelor pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puțin 4 luni.

Administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-19 se recomandă mai ales următoarelor grupe populaționale:

  1. persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar și social, personal din educație);
  2. persoanele considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu boli cronice indiferent de vârstă).

Doza de rapel se va efectua la cerere pentru restul persoanelor cu vârsta peste 12 ani pentru care au trecut mai mult de 4 luni de la schema completă.

Pentru persoanele cu istoric de infecție cu SARS-CoV-2 și vaccinate cu schemă completă în antecedente nu este neapărat necesară, dar nici nu se contraindică doza de rapel a vaccinului COVID-19.

Administrare:

Administrarea dozei de rapel se va face prin programare în Platforma ROVACCINARE sau prin prezentare direct în Centrele de vaccinare sau la medicul de familie.

Personalul medico-sanitar se vaccinează în centrele de vaccinare existente la locul de muncă sau în locațiile arondate.

  1. Pentru persoanele care au primit ca primă schemă vaccinurile Comirnaty/ Pfizer BioNTech și Spikevax/Moderna, se recomandă efectuarea dozei de rapel cu același tip de produs; opțional se permite, la cerere, schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel.
  2. Pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinul Johnson&Johnson, se recomandă ferm efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARNm, Comirnaty / Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna; opțional se permite, la cerere, efectuarea rapelului cu vaccinul Johnson&Johnson.

În cazul în care schema primară de vaccinare impotriva COVID-19 s-a realizat cu produsul Spikevax/Moderna, persoanele care vor opta la rapel pentru același tip de vaccin vor primi o doză înjumătățită (1/2, doză) de vaccin Spikevax/Moderna.

În cazul în care schema primară de vaccinare impotriva COVID-I9 este reprezentată de o schemă heterologă, realizată cu produsul Vaxzevria/AstraZeneca, doza l, iar doza 2 cu un produs pe bază de ARN mesager, doza de rapel se va administra cu un vaccin pe bază de ARN mesager, preferabil același produs folosit la doza 2.

În cazul în care schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 s-a realizat cu produsele Comirnaty/Pfizer BioNTech, AstraZeneca/Vaxevria sau Johnson&Johnson, iar la efectuarea rapelului se optează pentru produsul Spikevax/Moderna, se va administra o doză intreagă de vaccin Spikevax/Moderna.


Referințe:

Vaccinuri administrate în România

Studii de actualitate privind eficiența împotriva Omicron

Clarificări privind vaccinarea populației cu doza 3 (suplimentară) și doza de rapel (booster)