La 1 iulie 2021 a intrat în vigoare Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID. De acum, statele membre vor putea emite și verifica certificate digitale privind COVID pentru cetățenii și rezidenții UE, pe tot teritoriul acesteia.
Certificatul digital UE privind COVID facilitează călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice și fără a fi îngrădită libertatea de mișcare.
Certificatul digital UE privind COVID este:
- gratuit
- valabil în toate statele membre ale Uniunii Europene
- disponibil în limbile română și engleză
Certificatul digital UE privind COVID nu este un document obligatoriu, dar este acceptat, la nivel european, ca dovadă autorizată pentru a atesta calitatea de persoană vaccinată, testată negativ sau recuperată după infecția cu COVID-19.
Pentru generarea unui certificat digital UE privind COVID puteți:
- accesa link-ul: certificat-covid.gov.ro
- suna în Call Center la numărul de telefon 021 414 44 25
- contactați Primăria
- contacta Direcția de Sănătate Publică
- contactați Serviciul Local Comunitar de Evidență a Persoanelor
Certificatul digital UE privind COVID este emis de Ministerul Sănătății și pus la dispoziție prin sistemul informatic dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
- Bază legală: OUG 68/2021
- GDPR
- Persoana care prezintă codul QR în vederea scanării este de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conținute în acest cod.
- Datele nu sunt salvate pe dispozitivul de scanare.
Întrebări frecvente
1. Cine poate obține un certificat?
Toți cetățenii care:
– au fost vaccinați;
– au un rezultat negativ la un test, realizat la un centru acreditat din România, în ultimele 3 zile pentru test PCR sau ultimele 48 ore pentru test rapid;
– s-au recuperat după infecția cu COVID-19 in ultimele 180 de zile și există un test pozitiv realizat la un centru acreditat din România, cu cel puțin 12 zile vechime.
2. Ce conține certificatul?
– un cod QR;
– date esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii);
– date medicale privind vaccinarea, testarea sau recuperarea după COVID-19.
3. Cum se verifică?
– se scanează codul QR;
– se verifică semnătura digitală;
– se compară cu datele de identitate (nume, prenume și data nașterii) din pașaport/carte de identitate.
4. Trebuie să achiziționez o semnătură digitală?
Nu. Semnătura digitală este inclusă în certificat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale. Este un element de siguranță securizat criptografic și, prin EU Gateway, permite verificarea autenticității, integrității și validității documentului.
5. Sub ce formă trebuie să prezint certificatul?
– fie digital, pe un dispozitiv mobil;
– fie tipărit, pe hârtie.
6. Care este valabilitatea certificatului?
– certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
– certificatele de testare: 48 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
– certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică “Corona-Forms”.
7. De unde se preiau datele pentru generarea certificatului?
– Registrul Electronic Național de Vaccinări – evidența tuturor persoanelor vaccinate pe teritoriul României;
– Aplicația Corona-Forms – evidența tuturor persoanelor testate și confirmate cu COVID-19 pe teritoriul României.
8. Pot beneficia de certificat dacă m-am vaccinat doar cu una din cele două doze?
Certificatul digital UE privind COVID poate fi obținut după efectuarea fiecarei doze, chiar și în cazul în care este vorba de două doze, cu menționarea pe certificat dacă este vorba de prima sau a doua doză.
9. Ce fac dacă nu reușesc să generez un certificat?
Vă recomandăm să sunați în Centrul de Suport COVID, la numărul 021.414.44.25.
Pași generare
1. Vă autentificați prin introducerea unei adrese de email.
2. Intrați pe adresa de email și accesați link-ul primit.
3.Prin accesarea link-ului veți fi redirecționat în portalul de generare a certificatelor digitale UE privind COVID.
4. Selectați câmpul „Adaugă” (dreapta sus).
5. Selectați categoria din care faceți parte.
6. Introduceți datele necesare:
a) Pentru persoane vaccinate: CNP, nume, prenume, serie și număr act de identitate, tipul vaccinului, luna și județul vaccinării;
b) Pentru persoane testate în ultimele 72 de ore: nume, prenume, serie și număr act de identitate;
c) Pentru persoane recuperate după COVID-19: nume, prenume, serie și număr act de identitate, luna și județul înregistrării ultimului test pozitiv.
7. Verificați datele introduse.
8. Salvați datele pe care le-ați introdus.
9. Vizualizați datele.
10. Salvați/Descărcați certificatul.
11. Dacă doriți generarea unui nou certificat, accesați pictograma „Adaugă” și reluați pașii menționați mai sus.
Alte informații
Certificatul emis după vaccinare include: numele și prenumele, data nașterii, date privind vaccinul (denumire, producător), numărul dozei de vaccin, data vaccinării, țara în care s-a efectuat vaccinarea, informații despre emitentul certificatului și codul unic de identificare al certificatului.
Certificatul emis după test conține: numele și prenumele, data nașterii, boala pentru care s-a efectuat testul, informații despre testul efectuat (tipul testului, numele, producătorul), data și ora la care s-a prelevat proba pentru test, rezultatul testului, informații despre punctul de testare, țara în care a fost efectuat testul, informații despre emitentul certificatului și codul unic de identificare al certificatului.
Certificatul eliberat după recuperare: numele și prenumele, data nașterii, denumirea bolii suferite (COVID-19), data primului rezultat pozitiv al testului, țara în care a fost efectuat testul, informații despre emitentul certificatului și codul unic de identificare al certificatului, perioada de valabilitate.
Precizare Ministerul Sănătății
Directiile de Sanatate Publica, centrele de vaccinare si medicii de familie care se confrunta cu imposibilitatea generării certificatului digital de vaccinare pentru persoane vaccinate cu cel puțin o doza in afara României, trebuie sa cunoască prevederile Regulamentului European nr. 953/2021 transpuse in OUG nr. 68/29.06.2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19 (cu completările și modificările din Ordonanța 19 din 31.08.2021) și Ordinul nr. 1.116/98/M.134/33/2021 privind aprobarea modului de funcționare, componența și procedurile aplicabile în cadrul Centrului de suport pentru utilizatorii Sistemului informatic integrat de eliberare și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19.
Potrivit structurii care administrează certificatele de vaccinare, conform legislației în vigoare, sunt eligibile pentru generarea/obținerea Certificatului Digital al UE privind COVID următoarele persoane:
- cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România;
- cele care au efectuat cel puțin o doză de vaccinare în România din schema completă;
- cele care au efectuat schema completă într-un stat terț (NON-UE) și sunt cetățeni români sau membrii familiilor acestora;
Pentru cetățenii români/UE care și-au efectuat schema completă de vaccinare într-un stat membru UE, statul membru UE în cauză este obligat să emită certificatul digital.
Așadar pentru cetățenii români/UE cu schemă completă efectuată în alt stat UE nu se vor introduce în RENV (conform OUG nr.68 art.4) dozele de vaccinare din schema completă (2/2 pentru vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca și 1/1 pentru vaccinul produs de Johnson & Johnson) efectuate în alt stat membru UE.
Persoana poate primi a treia a doza de vaccin in Romania, dar va primi o adeverinta de vaccinare/un certificat digital cu o singura doza de vaccin. Va face dovada vaccinarii cu schema completa/ cu 3 doze folosind doua adeverinte/ certificate.
Pentru cei care au o doza de vaccin (din schema completa cu 2 doze) administrate in afara Romaniei, cu oricare din cele 5 vaccinuri recunoscute de Romania (a se vedea site-ul MS, http://www.ms.ro/nou-conditii-de-calatorie/), si se incadreaza in prevederile legale pentru a beneficia de aceste doze introduse in RENV, persoana trebuie sa solicite introducerea la certificat-covid@ms.ro sau call-centerul 0214144425.
Persoanele care se afla in situatiile de mai sus NU vor fi refuzate de la vaccinarea cu doza a 2-a sau a 3-a de vaccin, dar li se va explica situatia.
De preferat ar fi ca inainte de a se prezenta in centru pentru vaccinare sa solicite introducerea datelor in RENV prin trimiterea documentelor care sa ateste vaccinarea in alt stat, catre adresa indicata si nu catre adresele de suport tehnic RENV care nu au astfel de atributii!
Pentru generarea certificatului, se acceseaza https://certificat-covid.gov.ro/login, iar daca va regasiti in una din situatiile expuse de mai sus, persoana in cauza sau vaccinatorul va furniza urmatoarele documente, dupa caz, la adresa de mail certificat-covid@ms.ro (daca se trimit catre alte adrese de e-mail, persoanele care raspund nu pot oferi suport, neavand astfel de atributii) :
- Carte de identitate/pasaport/permis de sedere
- Dovada vaccinarii sau a testului pozitiv/negativ
- Pentru minorii sub 14 ani – Certificatul de nastere sau documentul atesta calitatea de autoritate parinteasca conform legii
- Certificatul de casatorie – in cazul schimbarii numelui intre data vaccinarii/testarii si data solicitarii certificatului.
Aplicația pentru verificare certificate
Aplicația Check DCC poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play sau App Store pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android sau IOS. Aplicația permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.
Descarcă: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.sts.dcc
Descarcă: https://apps.apple.com/ro/app/check-dcc/id1594849849

Cum găsesc aplicația?
- Accesați magazinul de aplicații Google Play sau App Store
- Introduceți denumirea „Check DCC” în motorul de căutare
- Descărcați și instalați aplicația
Cum utilizez aplicația?
Pasul 1: Deschideți aplicația pe dispozitivul mobil.
Pasul 2: Înainte de scanarea codului QR, selectați modul de utilizare al aplicației, prin apăsarea butonului din dreapta jos, evidențiat în imaginile următoare:
1 Intern: pentru verificarea certificatelor pe teritoriul României
2 Extern: pentru verificarea certificatelor în străinătate (în țara de destinație)
3 Extern: Pentru verificarea certificatelor la intrarea în țară
În funcție de modul de utilizare selectat, aplicația verifică:
IMAGINEA 1 – UTILIZARE INTERNĂ | IMAGINEA 3 – UTILIZARE EXTERNĂ |
---|---|
– certificatele de vaccinare | – certificatele de vaccinare |
– certificatele de vindecare | – certificatele de vindecare |
– certificatele de testare PCR | – certificatele de testare PCR |
– certificate de testare rapidă (antigen) |
ATENȚIE!
Pentru utilizarea aplicației pe teritoriul României nu trebuie selectată nicio țară (Imaginea 1). Selectând România se verifică valabilitatea certificatului în punctele de trecere a frontierei (Imaginea 3).
Regulile de la intrarea în țară, pot fi diferite față de cele din interiorul țării. Spre exemplu, în acest moment, în punctele de trecere a frontierei ale României sunt valabile certificatele digitale generate în baza unui test negativ PCR, însă în interiorul țării, pentru a participa la evenimente, sunt valabile și certificatele generate în baza unui test rapid antigen.
Pasul 3: Scanați codul QR de pe certificatele digitale UE privind COVID. Scanarea se realizează prin încadrarea codului QR în zona marcată a aplicației mobile Check DCC.
Pasul 4: După scanare, aplicația afișează un mesaj pe:
- culoare verde: dacă certificatul este valid și autentic;
- culoare roșie: dacă certificatul nu este valid, a expirat sau nu respectă regulile de validare.


Certificatele verificate cu succes afișează doar datele esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii) și datele medicale care atestă situația epidemiologică a persoanei – vaccinată, trecută prin boală sau deține un test negativ realizat în ultimele 48 de ore pentru testele antigen sau realizat în ultimele 72 de ore pentru testele PCR.
IMPORTANT!
* Aplicația nu înregistrează și nu stochează informații. Aplicația doar verifică autenticitatea și validitatea certificatelor digitale UE privind COVID.
** Aplicația este interconectată cu gateway-ul european care centralizează cheile publice de verificare a certificatelor emise la nivelul UE și se actualizează permanent pentru a permite verificarea tuturor certificatelor valabile.
Recunoașterea certificatelor COVID din țări terțe (din afara UE)
Până în prezent, 33 țări (și teritorii) din afara UE au aderat la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID. Este vorba de:
- Albania
- Andorra
- Armenia
- Cabo Verde
- El Salvador
- Insulele Feroe
- Georgia
- Israel
- Islanda
- Liban
- Liechtenstein
- Moldova
- Monaco
- Muntenegru
- Maroc
- Noua Zeelandă
- Macedonia de Nord
- Norvegia
- Panama
- San Marino
- Serbia
- Singapore
- Elveția
- Taiwan
- Thailanda
- Tunisia
- Togo
- Turcia
- Ucraina
- Emiratele Arabe Unite
- Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
- Uruguay
- Statul Cetății Vaticanului
Certificatele COVID eliberate în aceste 33 țări (și teritorii) sunt acceptate în UE în aceleași condiții ca și certificatul digital al UE privind COVID. În mod similar, certificatul digital al UE privind COVID este acceptat de aceste 33 țări.
Ce este certificatul digital al UE privind COVID?
Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului că o persoană
fie a fost vaccinată împotriva COVID-19
fie s-a testat și are un rezultat negativ
fie a avut COVID-19 și s-a vindecat
Principalele caracteristici ale certificatului
- În format digital și/sau tipărit pe hârtie
- cod QR
- gratuit
- în limba națională și în limba engleză
- sigur și securizat
- valabil în toate țările UE